ZÁKON
JAKÉ ZMĚNY NOVÉ ZÁKONY PŘINÁŠÍ PRO PRODEJCE LIHOVIN:
- Gastrozařízení a zařízení, které prodává alkohol, může od 1. prosince nakupovat lihovinu jen od distributora, který je povinen denně posílat úřadům seznam všech prodejů (EAN a kusy) včetně přesné identifikace odběratelů. Od 1.ledna 2014 mohou gastrozařízení a obchody nakupovat jen od registrovaného distributora, který složil kauci Kč 5 000 000,- a podal přihlášku – dostane registrační číslo, které musí být uváděno na dokladech.
- Nadále zůstává povinnost doložit rodný list a protokol 3b. Od 1.12. budou i nové kolky (každý kolek je originál a půjde ověřit přes QR kód), ale staré kolky mají neomezenou platnost.
- Prodejce lihovin může alkohol prodat pouze koncovému spotřebiteli.
- Pro gastrozařízení i jiného prodejce lihu (např maloobchod) platí povinnost zažádat o koncesi na živnostenském úřadě a to do 6 měsíců (tedy do 1.6.2014). Koncese je bezplatná. V případě porušení zákona dojde k jejímu odebrání a téměř nepůjde získat znovu.
- Tento zákon platí pro balení alkoholu s 15% a více alkoholu obj. maximálně do 3L. Balení od 1L do 3L výše musí být jen ve skleněném obalu. Do 1.12. je tedy nutné vyprodat stávající zásoby, nesmí ani zůstat na skladu. Pro gastronomii je nařízení ještě přísnější – tam je maximální balení 1L a všechna balení musí být ze skla – ruší se tak například všechny kanystry, plastové/keramické láhve (i do 1L) nebo chladiče či ohřívače s nádržkou. Na baru s jednou pokladnou je možno mít jen 1 otevřenou láhev od druhu. V případě, že má láhev jednocestný ventil tak se množství navyšuje na 3 ks